Varukorg

✓ Snabb frakt ✓ Klarna, Swish & PayPal

4.8+ i betyg både på Trustpilot & Facebook

Mina Sidor

Tips från coachen

Hjälp

Våra osociala medier

Norsk?

For å sjekke ut med Klarna til Norge, må du velge NOK som valuta.Vanliga frågor om produkter

Det kan vara så att vi en gång hört någon säga ”Jag fattar ingenting, e-cigaretter är en djungel”. Kanske fler gånger. Eller jättemånga gånger..

Hur som haver försöker vi här bena ut hur allting hänger ihop, och för att göra det lite me begripligt har vi delat upp alla frågor under åtta olika kategorier. Förkovra dig i ”Startpaket & podsystem”, ”E-juice & shortfills”, ”Tanks”, ”Coils”, ”Mods & batterier”, ”Nikotinshots”, ”RBA” och ”DIY”.

Vad är en e-cigarett?

Startkit & podsystem

Här avhandlar vi tekniska frågor som rör ditt startpaket ellhårdvarudelen av din e-cigarett. Detta är vanliga frågor vi får om startpaket och podsystem. 

En e-cigarett består av ett batteri eller en mod + en tank (kallas ibland clearomizer) som förångar e-juice så ånga bildas. Batteriet genererar kraften till tanken, använder du en mod så är det endast en låda med batterier och chip som gör lådan smart. En tank består av en behållare som håller e-juice och en coil som hettar upp vätskan så ånga bildas Det är inte krångligare än så.

Vad är en e-cigarett?
Ovan är delarna på en äldre typ av e-cigarett, de nyare modellerna är vanligen lite större, men principen är densamma.

Podsystem är en Engelsk förkortning på Ultraportable System och är en mycket liten e-cigarett som består av ett batteri och en pod som håller coil och e-juice.

vad är ett podsystem? Det finns podsystem helt utan knappar som aktiveras när du tar en puff och de som aktiveras med en knapp. Vissa podsystem kan även reglera den utgående watten i viss mån. Poden som håller e-juice kommer i vissa fall fylld med e-juice (Bo Vaping, Element) och i andra fall används tomma pods (SMOK, Lost Vape) där du själv fyller e-juice. De förfyllda poddarna finns nikotinfria och med nikotin.

I stort sett alla podsystem är anpassade för MTL (Mun-Till-Lunga) vilket är en teknik för att vejpa som påminner om att röka en cigarett. Många podsystem är också helt kompatibla med e-juicer baserade på nikotinsalt.

Du startar din e-cigarett genom att klicka 3 eller 5 gånger snabbt på ”avfyrningsknappen”. Se produktbeskrivningen på vår sajt, eller i din manual, om du är osäker.

Vissa podsystem har däremot inga knappar alls, utan de har en sensor vid munstycket som aktiveras när du tar en puff. Enheten både startar och fyrar av coilen när sensors bryts.

Använd endast den USB kabeln som medföljer din produkt. Vill du ladda genom ett vägguttag är det oerhört viktigt att du säkrar dig om att strömadaptern ej ger mer än 1A i output. De flesta strömadaptorerna till smartphones, ipads etc. ger en alldeles för hög strömstyrka vilket kommer förkorta livslängden på din produkt avsevärt och i värsta fall kortsluta produkten.

De flesta e-cigaretter har ett USB-uttag som både kan vara för laddning samt uppdatering av programvaran. Dock så är USB-uttaget på vissa e-cigaretter enbart för uppdateringar. Om du är osäker så kolla i din instruktionsbok.

Använder du en e-cigarett med externa batterier är rekommendationen alltid att du laddar dessa i en extern laddare. På så sätt förlänger du både batteriernas livslängd samt din enhet. En extern laddare laddar batterierna jämnt (kemin) och du riskerar inte heller att överladda dina batterier. Det är alltid säkrare att ladda med en extern laddare, även om det är lite jobbigare.

Ett batteri kan avge olika mycket ström innan det blir för varmt, batterier avsedda för ficklampor och hushållsapparater har hög mAh men väldigt låg mAh. Denna typen av batterier är billiga, men ack så olämpliga för e-cigaretter. Om du nån gång har läst om batterier som blivit så varm att de sprängts, då har ett batteri avsett för ficklampor använts. mAh är inte så komplicerat utan endast ett mått för batteriets kapacitet och är en engelsk förkortning för milliAmperehours, eller milliamperetimmar. Desto högre mAh ett batteri har, desto längre kommer det räcka. Det finns en klar korrelation mellan ett batteris batteritid och hur mycket ström (ampere) det klarar att kräma ut. Ett batteri med hög mAh kan leverera en lägre ampere, och tvärtom. Ampere (A) är ett mått på ström, hur mycket ström batteriet kan leverera. I vårt fall hur mycket ström batteriet kan leverera till din coil. Ju lägre ohm din coil har, desto högre ampere måste ditt batteri har. Ohms lag är ett måste att förstå för den som snurrar egna coils till RBA, så du vet hur mycket ditt batteri belastas. Då vill vi slå ett slag för Steam Engines uträknare för ohms lag. Kalkylatorn är enkelt uppbyggd för att du på ett busenkelt sätt ska kunna räkna ut hur mycket ett batteri belastas genom att mata in ohm och watt. Så här räknar du ut hur ditt batteri belastas:
 • Fält #1: Önskad ohm på din build
 • Fält #4: Vilken watt du tänkt köra på.
 • I fält #3 ser du sedan hur många ampere din e-cigarett belastar batteriet med.
Med denna kalkylator är batterisäkerhet en enkel match, och kommer hjälpa dig i valet av batteri och huruvida du bör satsa på ampere eller mAh. Om du tänkt bygga under 0.25ohm rekommenderar vi alltid ett 30A-batteri som VTC4, allt annat vore tjänstefel. Bygg heller inte under 0.15ohm om du inte är säker på vad du gör, det finns väldigt liten anledning till det. Relationen mellan ohm, watt och ampere:
 • 0.15ohm coil: Belastar 20A vid 60W och 30A vid 135W
 • 0.25ohm coil: Belastar 15A vid 60W, 20A vid 100W och 30A vid 200W
 • 0.40ohm coil: Belastar 12A vid 60W, 15A vid 100W och 30A vid 360W
Utöver Steam Engine finns även en mängd appar till din smart phone, sök i app store eller play efter coil build, ohms law eller ohm calculator.
En pod som läcker är något som inte bara kan ge e-juice i munnen, det kan också ge fula fläckar på byxor och kläder. Men misströsta inte, det finns ett par enkla knep. Gör detta om din pod läcker:
 • Ta puffar med mindre kraft, suger du för hårt drar du med e-juice upp i luftflödet.
 • Ladda batteriet. Om batteriet har lite laddning drar du troligen lite för hårt, för att få den mängden ånga du är van vid.
 • Undvik att blåsa in luft i munstycket när du tar en puff.
 • Ta ut poden och blås igenom den med hushållspapper framför munstycket, för att bli av med överflödig e-juice,
 • Om det är en pod du fyller själv, säkerställ att hålet för påfyllning är stängt.
 • Säkerställ att munnen täcker munstycket, annars skapas inget vacuum och luft kan trycka ut e-juice in i luftflödet.
Om din pod har läckt, glöm inte torka rent kontaktytorna på både batteriet och poden. Enklast är att använda lite hushållspapper.

Att din tank fräser, bubblar, spottar eller smäller upp e-juice när du trycker på knappen kan bero på en mängd olika faktorer, och kallas vanligen för spitback. Det allra vanligaste är att coilen blivit dränkt/översvämmad och att det då ligger för mycket e-juice inuti coilen som ej kan förbrännas.

Testa detta:

 • Vänd din e-cigarett upp och ner och håll inne avfyrningsknappen i 2-3 sekunder. Den överflödiga vätskan kommer då att droppa ut ur munstycket. För att skynda på processen kan du täppa till munstycket med hushållspapper och med handleden snärta ut överflödig vätska.
 • Stäng luftflödet en aning, så att motståndet i suget blir högre. Detta hjälper juicen att dras ner i coilen ordentligt och omvandlas till ånga. Har man helt öppet luftflöde så är det lätt hänt att det sugs ner för mycket e-juice i coilen, vilket skapar översvämning.
 • Öka effekten. Använder du för låg watt (kanske för att spara batteri) och drar hårdare än coilen hinner med så drar du manuellt upp e-juice i coilen, som då får ett överflöd.
  Om du använder en e-juice med 60% VG eller mindre, prova en med högre VG-halt.

Beroende på vilken coil du installerar i din tank så fungerar den på olika vis. Kanske använder du en coil som inte passar dig och den vejpteknik du gillar? En coil med låg ohm jobbar hårdare, och kan orsaka översvämning i coilen om du inte gör rätt.Beroende på vilken coil du installerar i din tank så fungerar den på olika vis. Kanske använder du en coil som inte passar dig och den vejpteknik du gillar? En coil med låg ohm jobbar hårdare, och kan orsaka översvämning i coilen om du inte gör rätt.

En tumregel gällande motståndet (ohm) på din coil:

 • Lägre ohm: Kräver mer ström från batteriet, coilen blir mycket varmare vilket ger mer ånga.
 • Högre ohm: Kräver mindre styrka från batteriet vilket gör att coilen inte blir lika varm.

Till skillnad från en traditionell coil som har en tråd snurrad som en spiral runt bomull, så täcker en mesh-coil bomullen i form av ett cirkelformat finmaskigt nät. Detta medför att en större yta av bomullen kommer i kontakt med coilen som då hettas upp både jämnare och på en större yta. Vilket enligt många ger bättre och fylligare smak. Tänk en klassisk Clapton-coil, fast ännu effektivare.

Vad är en meshcoil? 

E-juice & shortfills

Här tar vi upp allt som handlar om de olika vätskorna som används till en e-cigarett, den TPD-reglerade e-juicen & den lite störra nikotinfria shortfillen.

En e-juice är den vätska i din e-cigarett som producerar smak och ångan som simulerar rök från en cigarett. När du fyller e-juice i din tank sipprar den in i coilen som har en liten bit bomull i sig, med tråd lindad runt. När du aktiverar din e-cigarett hettas tråden upp som i sin tur hettar upp bomullen som är dränkt i e-juice – och ånga bildas.

Vad är e-juice?

En e-juice regleras av TPD, kan vara nikotinfri men även innehålla upp till 20mg nikotin/ml. Vanliga nikotinstyrkor är 3mg, 6mg, 12mg eller 18mg.

Nikotinsalt är nikotin precis som traditionellt nikotin, det utvinns från tobaksplantan. Utan att närmare ha en kemilektion så är nikotinsalt en version av nikotin som är mycket lenare för halsen, vilket gör att du kan vejpa en e-juice på 20-50mg i en enklare enhet utan problem. Det vanligaste är dock att använda 20mg nikotinsalt i podsystem som har en väldigt låg effekt.

Nedan listar vi några egenskaper som nikotinsalt har:

 • Nikotinsalt går snabbare ut i blodet och ger mer av en så kallad nicokick än traditionellt nikotin.
 • Nikotinsalt ger en lenare smak och mindre skarp känsla än traditionellt nikotin, även på lägre nikotinstyrkor
 • Nikotinsalt dämpar inte smakerna som traditionellt nikotin gör

En e-juice och en shortfill är båda vätskor till e-cigaretter och i grunden samma typ av produkt. Det som skiljer dem åt är att en e-juice kan innehålla nikotin, medan en shortfill alltid är nikotinfri (med plats för en eller flera nikotinshots). När lagen TPD trädde i kraft 2018 kom kraftiga begränsningar för hur en e-juice fick vara, då föddes shortfillen som initialt även kallades Shake ’N Vape.

Vad är en shortfill?

En shortfill är gott och gott en flaska e-juice, men som har utrymme i flaskan för en eller flera nikotinshots. Genom att använda nikotinshots kan du få 3-6mg nikotinstyrka i en 50 eller 100ml shortfill. Det finns även vissa shortfills med extra stark smak som lämpar sig för 3-5 nikotinshots som ger upp till 12mg nikotinstyrka.

P.g.a. regler för nikotinbaserade e-juicer som labbtester och avgifter blev priset/ml avsevärt högre än innan TPD, vejpare var även vana vid större flaskor än 10ml. Eftersom nikotinfria vätskor ej var reglerade inom TPD blev priserna inte påverkade och någon kom på idén att tappa nikotinfri e-juice i större flaskor med plats för TPD-godkända nikotinshots.

En flaska med e-juice består av smakessenser, basvätska och nikotin (valbart). Basvätskan består i sin tur av olika mycket PG och VG beroende på vilka egenskaper producenten vill att e-juicen skall ha. En blandning av PG och VG kallas VPG.

PG är en förkortning för Propylenglykol och har egenskaper som förstärker smakessensen och det är också den ingrediens som ger rivet i halsen (throat hit). PG har en väldigt vattnig konsistens, 100% PG är nästan som vatten. En e-juice med hög PG-halt lämpar sig ypperligt för den som söker något so påminner om cigaretter, många menthol- och tobakssmaker har en högre PG-halt.

VG är en förkortning för Vegetabiliskt Glycerin och är den komponent i e-juice som producerar ångan. VG har en väldigt tjock konsistens, 100% VG är nästan som sirap. Balansen i en e-juicer kan sägas vara smak kontra ånga, desto högre andel VG din e-juicer har desto mindre kraftfulla blir smakerna (oftast) men framförallt blir ångan tätare. Den som söker en e-juice som ger massiv ånga skall söka efter 90+ VG.

Vilken PG/VG-halt passar mig?
Det beror helt på vilken typ av e-cigarett du använder, och vad du söker. För den som har en enklare e-cigarett och inte bryr sig om stora moln utan har fokus på smaken då är 40-70% VG att rekommendera. Den som kan tänka sig kompromissa kraftiga smaker till förmån för stora moln bör istället söka efter en e-juice med högre VG-halt: 75-100%.

Vad begränsar en coil?
Det som avgör huruvida din coil klarar av en tjockare e-juice med en VG-halt på 75 eller högre är sammansättningen på coilen. Om du använder en RDA har du en helt öppen coil och kan köra 100% VG utan problem, men det vanligaste är en stängd tank med färdiga coils.

Begränsningen ligger helt sonika i hur snabbt bomullen i din coil kan absorbera ny e-juice, efter du tagit en puff. Om din coil har stora hål i metallhöljet runt bomullen kommer den kunna absorbera tjockare e-juice (hög VG-halt) men om den har mindre hål behöver du använda en tunnare e-juice (hög PG-halt).

Vad är PG och VG?

Bilderna ovan som illustrerar en coil med stort insläpp för e-juice respektive ett litet insläpp för e-juice.

Om du är rökare idag och vill sluta röka så rekommenderar vi att du till din nya e-cigarett använder e-juice med nikotin. Det ger din kropp ro att filtrera ut alla tusentals gifter cigaretterna dragit in i din kropp.

Nya eller mer avancerade e-cigaretter:
Till de allra flesta nyare e-cigaretter rekommenderar vi 3-6mg nikotinstyrka, för en bra upplevelse och känsla. Nya e-cigaretter använder i coils med lågt motstånd vilket har en kraftigare effekt än podsystem och äldre enheter. Ett lägre motstånd gör att e-cigaretten producerar mer ånga som i sin tur innebär att din kropp får i sig mer nikotin än om du använt en enklare enhet.

Enklare e-cigaretter:
Till äldre/enklare e-cigaretter och podsystem rekommenderar vi 12-18mg nikotinstyrka, en högre styrka p.g.a. den lägre effekten den här typen av e-cigaretter har.

RDA:
Om du vill prova på lite mer avancerade enheter som RDA rekommenderar vi 1.5-3mg nikotinstyrka.

Eftersom poden till ett podsystem är utformade för MTL(Mun-Till-Lunga) är det rekomenderat att inte använda vätskor med en VG-halt över 60%. E-juice med en högre VG-halt kommer få svårt att tränga igenom coilen för att återfukta bomullen ordentligt. Det som händer då är att bomullen i coilen kommer brännas snabbare än om du använt en e-juice med lägre VG-halt.

Det går bra att använda nikotinfri e-juice samt e-juice baserad på såväl traditionellt nikotin som nikotinsalt.

E-juice och shortfills, både DIY och färdigblandad, förvaras bäst mörkt och svalt, inte kallt. Förvara inte e-juice i kylen eller frysen då kondens kommer skapas i vilket bakterier frodas!

MTL betyder Mun-Till-Lunga och är en typ av shortfill som är anpassad för podsystem, äldre enheter och för de som tycker  smaken är viktigare än ångan. Denna typ av shortfill består enbart av essenser och måste späs med shots.

Välj olika kombinationer av nikotinfria eller nikotinbaserade shots för att få en e-juice som är nikotinfri, 6mg eller 12mg. På alla produkter finns under priset en popup-ruta som heter ”» Att välja nikotinshot”, där tipsar vi om kombinationer. 

Tanks

På denna avdelning pratar vi om e-cigarettens tank, hur den fungerar och hur du löser dom vanligaste problemen som läckage och att den spottar på dig.

Tanken (kallas ibland för clearomizer) är den del på din e-cigarett som håller vätskan (e-juice) som du vejpar. Utöver att hålla e-juice sitter det även en coil i tanken vars otacksamma jobb är att producera smak och den ånga som simulerar rök. En tank kan även ha andra finesser som justerbart luftflöde, utbytbara munstycken och alla är anpassade för olika vejptekniker.

vad är en tank till e-cigarett?

MTL är en förkortning för Mun-Till-Lunga, och beskriver sättet du andas in ångan e-cigaretten genererar. Du tar puffar som du tar ett bloss på en cigarett när du först drar in ångan i munnen för att sen dra ner den till lungorna.

Vad är en mtl e-cigarett?

Många MTL-tanks är skapade för att efterlikna upplevelsen du får av en cigarett. De är ofta anpassade för att användas med en högre nikotinstyrka, vilket gör känslan likt en cigarett. En MTL-tank använder e-juice med hög PG-halt (40-60%), ger kraftiga smaker och är perfekt för den som vill sluta röka cigaretter. Alla podsystem är perfekta för MTL.

DL är en förkortning för Direkt-till-Lunga, och precis som MTL är en beskrivning för hur du vejpar. Likt du kan ta ett halsbloss med en cigarett tar du ångan direkt ner i lungorna.

Vad är en DL e-cigarett?

DL är den teknik som används med e-cigaretter som har en hög effekt med en tank och coil som klarar av att återfukta bomullen snabbt. En DL-tank bör nyttja en e-juice som har en högre halt VG (70+) och en lägre nikotinstyrka på 3-6mg. En nyare mer avancerad e-cigarett/tank är vanligen lämpad för DL medan vissa e-cigaretter/tanks har olika coils där vissa är byggda för DL och andra för MTL.

Att din tank läcker har ofta med coilen att göra, ofta går det att lösa.

Gå igenom denna checklista om din tank läcker:

 • Din tank är inte fylld tillräckligt, halvtom tenderar den att läcka mer än fylld.
 • Din coil sitter inte åt ordentligt, säkerställ att den sitter åtskruvad bra. 
 • Kontrollera att packningarna är intakta. Sitter din coil för hårt, skadar du packningarna.
 • Låt tanken stå upp när du inte använder den
 • Använd högre watt.
 • Med för låg watt drar du manuellt upp ejuice från tanken, ejuice som sen måste ta vägen nånstans.
 • Använd högre VG som är tjockare i konsistensen, och inte rinner ut lika lätt.
 • Din coil kan vara defekt, prova en annan coil.
 • Om du har ett podsystem kan du blåsa bakifrån genom poden för att bli av med ejuice som trängt ut.

Ohm, vars symbol är Ω, är en enhet som används för att mäta elektriskt motstånd. Inom vår bransch används ohm för att mäta motståndet i coilen, en coil kan sägas ligga på 0.25ohm eller 1.6ohm.

Vad betyder ohm?

Så här fungerar det:

 • En coil med hög ohm kräver låg watt för att hetta upp coilen.
 • Medan en coil med låg ohm kräver hög watt för att hetta upp coilen.

Det innebär att ju högre watt du kör desto hårdare får dina batterier jobba, och kommer då laddas ur snabbare.

Om du har slagit sönder glaset kan du köpa ett nytt och ersätta. Busenkelt! Beroende på vilken tank du har kan det finnas olika storlekar och utseende där du kan välja mellan ett rakt vanligt glas och ett s.k. bubble-glas som rymmer mer utan att bli mycket högre.

Ersättningsglas tank e-cigarett


Vad är ett ersättningsglas?
På din tank har du ett glas som fungerar som en behållare där du har din e-juice (och coil). Många tanks har inte bara möjligheten att byta glas om det går sönder, det finns också många olika storlekar. Exempelvis kommer TFV12 i många utförande med ett glas på 2ml, men du kan köpa ett extra glas på 8ml.

Det finns två olika sätt att fylla på din tank (eller clearomizer) beroende på vilken modell du använder.

Så här fyller du på en e-cigarett tank


De som fylls från toppen:
De allra flesta tanks som finns på marknaden idag är toppfyllda, vilket innebär att de fylls med e-juice från toppen. Fördelarna med toppfyllning är att du ej behöver avlägsna den från ditt batteri/mod för att fylla på, risken för kontakt med vätskan är mindre och det är en enklare/smidigare process då du bara skruvar loss tankens övre del.

De som fylls från botten:
Detta gäller framförallt de lite äldre tanksen, eller de som är av enklare karaktär. Du skruvar först av tanken från ditt batteri/mod för att sedan när tanken är fri skruva loss tankens undre del. Sen fyller du tanken, skruvar på botten igen och slutligen tillbaka på ditt batteri/mod.

När du använder en coil med lägre motstånd (ohm) kräver det att en högre watt används. Följden med låg ohm och hög watt blir att mer ström allokeras till coilen som jobbar hårdare, och blir således varmare. Är coilen skållhet kommer det naturligtvis påverka värmen på ångan den producerar.

Några tips på hur du kan få svalare ånga:

 • Öppna upp luftlödet mer, mer luft kan då flöda in för att kyla ner coilen.
 • Sänk watten, coilen kommer jobba mindre och inte bli lika varm.
 • Välj en coil med högre motstånd.
 • Kedjevejpa inte, ge coilen en chans att hinna svalna.
 • Använder du sub ohm coils måste du använda rätt teknik: DL

Att tanken blir varm är normalt då coilen genererar värme när den hettas upp. Men om den blir onormalt varm så kan det vara bra att se över om du har ställt i din mod på för hög watt. Alternativ så vejpar du för ofta (kedjevejpar) vilket bidrar till mer värme då coilen och dina batterier inte hinner svalna. Låt då din e-cigarett stå och svalna en stund mellan puffarna.

Coils

Ligger du, precis som vi, sömnlös och funderar över de stora coilfrågorna: Hur får man coilen att hålla så länge som möjligt & varför smakar det bränt?

En coil är den delen på din tank som hettar upp vätskan så ånga bildas. En coil består av bomull med en tråd (eller mesh) lindat runt. E-juicen flödar från tanken in i coilens bomull som blir dränkt i e-juice, när coilen aktiveras hettas tråden/meshet upp och vätskan i bomullen förångas.

vad är en coil?

En coil finns i mängder med olika motstånd och egenskaper. Vissa coils passar bara en tank medan andra coils passar mängder med tanks.

Coilen är den delen på en tank som är förbrukningsvara och håller vanligen 2-4v beroende på hur mycket du använder den, och med vilken e-juice. När smak och/eller ånga minskar är det vanligen dags att byta coil.

Hur länge den sen håller beror på många faktorer. Till exempel vilken juice man använder, vilken sorts nikotin, hur ofta du använder din vape, vilken watt du använder osv. Men det kan variera allt från några dagar till en vecka eller två. 

Viktigt är att primea din nya coil, annars är den kaputt på 2 minuter.

Din coil är uppbyggd av bomull med en metalltråd lindad runt sig, när coilen aktiveras så hettas tråden upp. Bomullen är blöt av e-juice som i sin tur förångas när den värms upp av tråden.

varför smakar min e-cigarett bränt?


Om du får en bränd smak av din e-cigarett så är det för att bomullen inuti din coil har bränt. Det innebär inte att bomullen har brunnit, utan att bomullen har inte varit tillräckligt genomdränkt av e-juice när coilen hettats upp gång på gång. Summan av den kardemumman är att en väldigt varm coil på relativt torr bomull leder till att den bränns sakta men säkert.

Att bomullen bränt kan inträffa av olika anledningar:

 • Du tar för hetsiga bloss, bomullen hinner inte återfukta sig
 • Du tar blossen för ofta, bomullen hinner inte återfukta sig
  Du har för hög effekt på din mod, bomullen blir torr och bränns
 • E-juicen du använder har högre VG-halt än din coil klarar av. VG är trögflytande och absorberas långsamt i bomull.
 • Coilen är förbrukad. Bomullen kan inte längre absorbera mer e-juice.

Oavsett anledning, så är det hög tid att byta coil om det smakar bränt.

När du märker att smaken blir sämre (kanske bränd), e-cigaretten blir lite ”slöare” eller så har coilen fungera helt. Då är det hög tid att byta coil och din e-cigarett kommer kännas som ny igen.

En coil består av tråd snurrad runt bomull, när du fyrar av din e-cigarett hettas tråden upp. Om bomullen är rikligt fuktad med e-juice bildas ånga, men om bomullen är torr så bränns den. Bomullen kan blivit torr av många olika anledningar, nedan listar vi hur du kan undvika att bränna bomullen i förtid (till slut ger den alltid med sig).

Sub ohm är en benämning på en coil som har ett lägre motstånd än 1.0ohm.

Beroende på coilens sammansättning säger vi att den har olika mycket motstånd. Ett motstånd mot den ström som vandrar från batteriet till coilen. En coil med lågt motstånd tar emot mer ström än en coil med högt motstånd. Följdaktligen hettas en en coil med lågt motstånd upp snabbare och producerar mer smak och mer ånga (än en coil med högt motstånd).

Rent tekniskt får en coil ett lägre motstånd genom att använda tjockare trådar, vilket ger en ökad area för strömmen att flöda på.

Vissa coils passar endast en tank medan andra passar flera. Om du exempelvis har tanken X-Baby behöver du coilen med samma namn, medan Baby och Big Baby kan använda samma coil.

Alla coils och startpaket är döpta så här:

 • Coils är döpta till tanken som passar.
 • Startpaket är döpta till paketets namn + namnet på tanken

Vi har valt att bortse ifrån fräcka namn på coils och istället döpt dem till den eller de tanks som passar, för att du enklare ska hitta rätt. För att hitta rätt coil söker du i sökfältet efter namnet på din tank. Bland sökresultatet kommer du hitta tanken eller startpaket + rätt coil.

Är du fortfarande osäker?
Ibland kan det vara svårt att veta vilken coil man har, är det en TFV8 Big Baby, TFV8 Baby eller en X-Baby? Du kan också köpt ett startpaket och glömt bort vad tanken hette. Kontakta oss alltid inför köpet om du är osäker, så hjälper vi dig att identifiera din tank så du kan köpa rätt coils. Gillar du att googla går det ju bra också.

När du köpt en ny tank, eller ska ersätta din befintliga coil med en ny är det viktigt att du förbereder coilen på bästa sätt. Gör du inte det finns den en överhängande risk att din coil inte kommer fungera optimalt, bomullen kan brännas, smakerna försämras men framförallt kommer livslängden förkortas avsevärt.

Så här primear du din coil:
 • Droppa e-juice på bomullen genom alla coilens ingångar
 • Repetera tills bomullen är riktigt blöt
 • Om det droppar e-juice från coilen så blås igenom den, för att få bort överflödig e-juice
 • Sätt coilen i basen och skruva ihop tanken
 • Fyll tanken med e-juice
 • Låt coilen suga åt sig e-juice så länge du orkar, iaf en kvart
Sen gör du så här:
 • Ta ett par puffar utan att trycka på knappen (e-juice flödar till ev torr bomull)
 • Vänta 5 minuter
 • Ställ in en på tok för låg watt
 • Ta några puffar
 • Vänta 5 minuter
 • Öka watten och repetera tills du nått önskvärd effekt

Det finns ett par tekniker att nyttja som alla kanske inte är jätteroliga, men en bränd coil är ännu tråkigare.

Tips för att få din coil att räcka länge:

 • Primea alltid en ny coil: Låt bomullen fuktas ordentligt innan du använder den
 • Ta inte för långa bloss: Bomullen blir torr
 • Vejpa inte för ofta: Bomullen hinner inte återfuktas
 • Kör så låg watt du förmår: Coilen slits inte lika snabbt
 • Undvik söta e-juicer: Sötningsmedel förstör boullen
 • Använd e-juicer med lägre VG: Återfuktar bomullen snabbare

Mods & batterier

Här pratar vi om de vanligaste spörsmålen kring reglerbara mods, mekaniska mods och dess tillhörande 18650-batterier och externa laddare.

En mod kan beskrivas som en avancerad låda som drivs av ett eller flera batterier och allokerar kraft till en clearomizer eller atomizer (RBA) som skruvas fast på moden. En mod kan se ut på flera olika vis men de klassiska typerna är boxmoddar och pennformade mods. De flesta moddar använder 1-4 batterier av typ 18650, men det finns även de som använder 18350 eller 26650-batterier, eller har inbyggda batterier. Vissa moddar laddas via micro-usb medan andra kräver separat laddare. De flesta moddar som släpps idag kan både reglera volt, watt och temperatur. Det finns två typer: reglerbara och de mekaniska.

En reglerbar mod låter dig kontrollera det mesta med hjälp av ett kretskort: volt, watt, temperaturkontroll och laddning via Micro-USB. En reglerbar mod är enkel att använda, har inbyggda säkerhetsfunktioner och kan visa all information du behöver på en inbyggd display. Alla reglerbara moddar kan reglera watt som låter dig ha full kontroll över kraften som allokeras från dina batterier till din tank, och i förlängningen coilen. En låg watt ger lite kraft till tanken medan en hög watt ger mycket kraft till tanken så att den kör hårdare och producerar mer smak och större mängd ånga.

vad är en reglerbar mod?

Vissa reglerbara mods kan även, utöver watt, även kontrollera temperaturen, en egenskap som kallas TC och är en förkortning för engelskans Temperature Control. En mod med TC-egenskaper kommer markant spara både batteri och e-juice och minskar risken att få dry hits. Tänk på att du behöver använda en coil, eller tråd om du snurrar egna coils, som är kompatibel med temperaturkontroll, exempelvis Nickel (Ni), Titan (Ti) eller Stainless Steel (SS).

Utöver de reglerade moddarna finns det en annan typ som är den mekaniska moden som är en mod helt utan elektronik. I och med att en mekmod inte innehåller någon elektronik avgörs dess effekt av ditt batteri, din tank samt framförallt vilken typ av coil du använder. En mekanisk mod är oftast tubformat och använder 1 x 18650-batteri, men det finns även boxmoddar som är mekaniska som nyttjar 2 x 18650-batterier.
mekmods.jpg
Eftersom det inte finns några inbyggda skydd i en mekanisk mod rekommenderar vi endast dem till avancerade användare. Det finns även något som kallas för hybridmod där moden har direkt kontakt med batteriet, detta är den typen cloud chasers använder, den mest avancerade och således även den farligaste (om du inte vet vad du pysslar med).

Alla e-cigaretter och mods använder batterier, antingen är integrerade eller separata. Batteritypen avser helt sonika storleken på batteriet: Ett 18650-batteri är 18mm i diameter och 65mm högt medan ett 21700-batteri är 21mm i diameter och 71mm högt. Inom e-cigaretter används nästan alltid 18650-modellen men det finns även de som nyttjar det mindre 18350 eller det större 21700.

Vad är ett 18650-batteri?
Vad är ett 18650-batteri?

Alla batterier mäter sin kraft i form av mAh (hur länge det räcker) samt ampere (hur mycket kraft det kan ge) och du behöver olika batterier beroende på vad ditt ändamål är.

När det kommer till valet av 18350/18650/26650-batterier så handlar det om huruvida du använder en tank med färdiga coils eller en RDA där du använder en öppen RDA-coil. Ett batteri kan ha olika hög ampere (ström) och olika mAh (kapacitet) där ett batteri med högre Ampere (A) har oftast lägre mAh (kapacitet) och behöver därför laddas oftare, så vad ska du välja?

Numera handlar det mest om du kör med RDA eller en tank med färdiga coils:

 • RDA: Prioritera ampere före mAh. Batteriet måste ha 25-30A för att på ett säkert sett kunna leverera kraft till dina RDA-coils. Ett batteri med högre A har alltid en lägre mAh. Exempelvis Sony – VTC4 (2100mAh / 30A).
 • Tank: Prioritera mAh före Ampere. Du söker ett batteri med högre mAh, för att förlänga batteritiden. Exempelvis LG – HG2 (3000mAh / 20A).
  Är du fortfarande osäker på vilket batteri som du bör använda, kontakta oss, rådfråga en vän eller hör dig för på ett forum.

Hur snabbt ditt batteri laddas beror dels på vilken mängd ström som tillförs, batteriets kapacitet samt dess storlek (mAh).

Laddtiden är beroende på antalet batterier som laddas och om du laddar ditt batteri via en separat batteriladdare eller Micro-USB på moden. Men räkna med 4 timmar i runda slängar om du laddar i en separat laddare. Laddar du via Micro-USB kan du räkna minst 3 timmar per batteri.

Det går inte att säga exakt hur lång tid ett batteri tar att ladda, men det kommer du märka efter ett par laddcykler.

Vi försöker vara noggranna med att alltid på en coils produktsida skriva vilken watt som lämpar sig för den typen av coil, det brukar även stå ingravet på själva coilen. Det kan stå till exempel ”80-160W” och ”Best 120W”, då är det inom spannet 80-160W du bör ligga på och 120W bör vara mest lämpligt. Men det kan vara så att det blir för lite eller för mycket kraft för dig och dina premisser, då höjer eller sänker du watten tills det känns bra.

vilken ohm ska jag välja till min e-cigarett?

All coils har inte någon rekommendation ingraverat, och kanske vi inte skrivit något heller på produktsidan. Om du är osäker på vilket watt som är lämpligt är det alltid bäst att börja med en jättelåg watt, och öka successivt tills du hittar något som passar dig. Du är alltid mer än välkommen att fråga oss, vi är sjukt bra på att googla Tänk på att ju högre watt du använder, desto snabbare slits coilen och till sist bränns bomullen. Det kostar att ligga på topp helt enkelt.

En mod som kan kontrollera temperaturen är en vanlig reglerbar mod som kan kontrollera watten, i tillägg kan de även reglera temperaturen som kallas temp control eller TC. En mod med TC-egenskaper är lite smartare och kan hjälpa dig spara batterier eftersom den allokerar kraft på ett smartare sätt. En smartare mod kan även reducera mängden e-juice som dras, och hjälpa dig undvika dry hits. Man måste alltid använda en specifik tråd avsedd för temperaturkontroll som Nickel (Ni), Titan (Ti) eller Stainless Steel (SS).

När du använder en mod med fler än ett batteri är det viktigt att de är gifta. Det innebär att du använder två batterier av samma märke, samma kemi, som är köpta tillsammans, använda och laddade tillsammans. Så länge du använder gifta batterier så åldras de tillsammans vilket innebär att dess interna kemiska balans förändras likadant.

Om du får felmeddelande i stil med ”Low atomizer”, ”Atomizer Low” eller ”Check atomizer” när du ska fyra av din e-cigarett/mod behöver det inte vara hela världen.

Säkerställ följande:

 • Coilen är åtskruvad ordentligt. Är den inte det så kan din e-cigarett/mod helt sonika inte läsa av coilen. Skruva åt coilen hårdare, men inte för hårt (då kan du skada packningarna).
 • Kan din mod fyra av en coil på ohmen coilen har? Googla, läs på produktsidan eller fråga oss.
 • Coilen kan också vara defekt eller slut, prova en annan coil.

Tänk på att du behöver ha en display för att få felmeddelanden. Har du en e-cigarett utan display som inte vill starta så rekommenderar vi att du kontrollerar punkterna ovan.

Nikotinshots

En shortfill är en större flaska nikotinfri e-juice, om du önskar få den nikotinhaltig tillsätter du en nikotinshot, som är en smaklös nikotinbas.

En nikotinshot används ihop med en shortfill som är en nikotinfri flaska e-juice. Nikotinfria flaskor regleras inte av TPD vilket innebär att det inte finns ett storlekskrav på 10ml, en nikotinfri e-juice får vara hur stora som helst. En shortfill kommer alltid i en flaska med utrymme för en eller flera nikotinshots, exempelvis säljs en 50ml shortfill i 60ml flaska och en 100ml shortfill säljs i 120ml flaska.

Vad är en nikotinshot?

En nikotinshot har 18 eller 20mg nikotinstyrka och när du tillsätter angiven mängd i en shortfill får den vanligen 3mg, medan vissa shortfills är anpassade för 6mg eller 12mg nikotinstyrka. Nikotinshots är reglerade enligt TPD vilket gör att de är max 10ml stora med 20mg nikotinstyrka. Nikotinet är antingen traditionellt eller baserat på nikotinsalt och basen är PG, VG eller blandningen VPG som oftast är 50% av både PG och VG.

Nikotinsalt är nikotin precis som traditionellt nikotin, det utvinns från tobaksplantan. Utan att närmare ha en kemilektion så är nikotinsalt en version av nikotin som är mycket lenare för halsen, vilket gör att du kan vejpa en e-juice på 20-50mg i en enklare enhet utan problem. Det vanligaste är dock att använda 20mg nikotinsalt i podsystem som har en väldigt låg effekt.

 vad är nikotinsalt nikotinshot?

Nedan listar vi några egenskaper som nikotinsalt har:

 • Nikotinsalt går snabbare ut i blodet och ger mer av en så kallad nicokick än traditionellt nikotin.
 • Nikotinsalt ger en lenare smak och mindre skarp känsla än traditionellt nikotin, även på lägre nikotinstyrkor
 • Nikotinsalt dämpar inte smakerna som traditionellt nikotin gör
 • Nikotinsalt är nikotin precis som traditionellt nikotin, det utvinns från tobaksplantan. Utan att närmare ha en kemilektion så är nikotinsalt en version av nikotin som är mycket lenare för halsen, vilket gör att du kan vejpa en e-juice på 20-50mg i en enklare enhet utan problem. Det vanligaste är dock att använda 20mg nikotinsalt i podsystem som har en väldigt låg effekt.
  nikotinsalt.jpg

 

För att få din nikotinfria shortfill nikotinbaserad så tillsätter du en eller flera nikotinshots med 18-20mg nikotinstyrka. När du tillsatt nikotinshoten skakar du shortfill-flaskan och låter den stå till sig en stund.

Hur tillsätter jag en nikotinshot?Hur tillsätter jag en nikotinshot?
Du väljer mellan en nikotinshot med 100% VG (för ånga), 100% PG (för smak) eller en blandning som kallas VPG med 50% PG och 50% VG. Du kan även välja mellan traditionellt nikotin och nikotinsalt som kroppen tar upp snabbare. Önskar du trappa ner nikotinstyrkan kan du använda hälften nikotinshot och hälften nikotinfri shot.

På alla shortfills finns under produktens pris en popup-ruta som heter ”Att välja nikotinshot”, tryck på den. Då får du upp en tabell som förklarar exakt hur många nikotinshots du behöver för att nå en viss specifik nikotinstyrka.

RBA - Rebuildable Atomizer

En RBA är en tank med byggdäck som använder coils du snurrar själv (eller köper färdigsnurrade), och allt du behöver veta om dem.

RBA är ett samlingsnamn för atomizers som man själv kan ”bygga”. Vilket betyder att man installerar egna coils samt bomull från grunden istället för att köpa färdiggjorda coils. Det finns även färdiga RBA-coils att köpa.

Vad är en RBA?

En RDA är en atomizer som använder öppna RDA-coils du antingen snurrar själv eller köper färdigsnurrade. En RDA har dock ingen tank som kan ha vätska i sig utan du droppar i vätskan efter du tagit ett par puffar.

Till skillnad från en RDA så har en RTA en tank och är mer lik en vanlig tank. Dock måste du precis som med en RDA även på en RTA bygga och installera coilen själv, eller köpa en färdigsnurrad RBA-coil. Tanken fylls med vätska precis som en vanlig tank.

En RDTA är en blandning mellan en RDA och en RTA. Den största skillnaden mellan dessa är att en RDTA har byggdäcket ovanför tanken i stället för att ha det i botten. Så man låter istället bomullen hänga ned i tanken för att kunna återfuktas. På så sätt har den ingen ”skorsten” som en RTA eller en vanlig tank.

Att bygga egna coils till RBA är något av det roligaste som finns. I början är det inte enkelt men som med allt annat så ger övning färdighet, och bygga egna coils är inget undantag. För att komma igång behöver du en del verktyg och tillbehör och det absolut enklaste är att köpa ett DIY Kit från Coil Master, där får du allt du behöver.

DIY-kit

Hur ska du veta hur många varv du ska snurra din coil? Detta räknar du enkelt ut på exempelvis sajten Steam Engine, Android-apparna Vape Tool eller Vaper’s Toolbox, eller liknande appar till iphone. Sök på coil build, vape eller ohm i Google Play eller App Store.

När det väl kommer till själva snurrandet av coilen rekommenderar vi att du följer guider på Youtube till punkt och pricka. Kolla gärna på denna videon från RiP Trippers som visar hur du kommer igång.

En Clapton coil liknar en tjock gitarrtråd, därav namnet, och är en coil som kan användas både till RBA och clearomizer. Till skillnad från en traditionell coil som använder sig av en rakt snurrad tråd, består en Clapton av flera trådar: En tjockare axial tråd, och en tunnare tråd lindad runt den tjockare tråden, från början till slut.

vad är en clapton coil?

Fördelen med en Clapton över en traditionell coil är att en Clapton har en större ytarea, på samma längd. En större ytarea ger mer kontakt med e-juice vilket i sin tur förstärker smakerna och ger mer ånga då coilen har möjlighet att förånga mer e-juice. En Clapton coil finns både som färdig coil till RBA och clearomizer, men även på rulle för den som vill snurra själv. Klicka här för att se alla våra claptons.

DIY - Blanda egen e-juice

Har du alltid varit sugen på att lära dig blanda egen e-juice men aldrig kommit till skott? Perfekt, då kan vi hjälpa dig att komma igång.

En essens är kort och gott ett smakämne, som du blandar med basvätska för att få en e-juice. Det finns två typer av essenser, de som är färdigblandade och de som är tänkt att blandas efter recept.

Det som kallas single flavor essens är sådana essenser som är tänkta att ingå i ett recept, exempelvis från Capella, Flavorah, Flavor West, FlavourArt, Inawera eller TFA. Du letar upp ett recept som visar exakt hur många ml av varje essens som skall ingå tillsammans med basvätska.

Exempel på hur ett recept kan se ut:

hur blandar man diy e-juice?

En färdigblandad essens är precis som det låter, den är färdigblandad. Tillsätt endast basvätska och du har en färdig e-juice. Exempel på märken är Big Mouth eller Vampire Vape.

 

Basvätska används för den som vill blanda sin egen e-juice där det utöver smakessenser även behövs basvätska baserad på PG, VG eller blandningen VPG.

Här följer en liten kort guide (verkligen superkort, egentligen inte guide alls alls.. men ändå..) för hur du blandar din egen e-juice.

Du behöver:

 • Basvätska: 100% VG, 100% PG eller VPG som består av PG/VG: 30/70%.
 • Kringutrustning: Pipetter, flaskor och sprutor för dosering.
 • Essenser: Du behöver olika mängd till dina mixar avhängigt på vilket märke du använder då alla essenser är olika koncentrerade. Alternativt så använder du färdigmixade essenser från t.ex. Vampire Vape.
 • Nikotinshots: Om du önskar din e-juice nikotinbaserad behöver du även tillsätta X antal nikotinshots.

När du har inhandlat alla komponenter är det dags att blanda. Vi rekommenderar starkt att du utgår ifrån något recept och blandar efter dess anvisningar. När du väl har blandat din e-juice behöver du steepa och breatha den.

Inspiration:

 • På Facebook finns även en fantastiskt bra grupp som samlat många av våra Svenska enthusiaster: Svenska DIY E-juice Gruppen.
 • På Youtube finns en kanal som heter DIY or DIE med massa tips på hur du blandar har många matnyttiga videos.
  Allt du behöver för DIY köper du säklart på eSmokes.se, hitta DIY i menyn och navigera dig vidare.

Steeping är processen att låta e-juicen vila under en tid för att förhöja smakerna, att jämföra med att låta ett gott vin åldras. Till steeping kommer även breathing som handlar om att släppa in syre i e-juicen, något du aldrig bör göra mer än 12 timmar i sträck då smaker och nikotinstyrka successivt kommer avta. Denna procedur går att applicera både på DIY e-juice, såväl som färdigblandad.

Det finns många sätt att steepa och breatha e-juicer, ett sätt är så här:

 • Låt flaskan stå med korken stängd i ett mörkt och svalt utrymme mellan 3-7 dagar (beroende på hur bra tålamod du har).
 • Ta fram flaskan, skaka den, öppna korken och släpp in syre i 12 timmar.
 • Sätt på korken, skaka, låt stå i ett dygn.
 • Smaka av och repetera steg 2 & 3 tills du är nöjd med smaken.

Det finns många sätt att steepa och alla gör på olika sätt, men alla har en sak gemensamt: tålamod. E-juice är en blandning av PG, VG, nikotin, alkohol, aromer och vatten. För nyblandade DIY e-juicer, alternativt e-juicer som stått still en längre tid, kan blandningen separera och sjunka till botten. När du skakar flaskan homogeniserar du blandningen och kort och gott skakar den till liv igen.

De flesta som blandar egen e-juice utgår ifrån ett recept, för att få ett så bra resultat som möjligt. Jämför med om du ska baka en kaka, det blir mycket enklare med recept. Det går självklart även utmärkt att blanda hejvilt också, kanske du av en slump blandar fram något underbart? PS: Glöm inte skriva ner dina recept, om du vill ha en chans att kunna göra om dom.

Det finns otaliga forum och grupper på Facebook, till exempel ”Svenska DIY E-juice Gruppen” där folk delar med sig av recept för sina bästa e-juice de blandar själva. Det går även att googla på ”valfri e-juice + DIY recipe”, eller ”valfri e-juice + clone recipe” så får du upp mängder med förslag.

Stora receptsamlingar för DIY E-juice är:

Snabb frakt från 29kr

Eller köp online & hämta i butik

Öppet köp i 14 dagar

Returnera online eller i butik

Lång erfarenhet i branschen

9 år senare har vi koll på läget.

Klarna, Swish eller Paypal

Alla betalsätt är alltid gratis